Seara de miercuri a însemnat pentru Artmark două licitații: una dintre ele a fost dedicată valorilor tradiționale, în timp ce cealaltă a readus în atenția colecționarilor obiecte, documente, tablouri și reclame care au aparținut „Epocii de Aur”, ambele evenimente fiind organizate la Athénée Palace Hilton din București.
Licitația „Epoca de Aur” a înregistrat o rată de adjudecare de 67,24%, totalul vânzărilor situându-se în jurul sumei de 39.000 de euro.
Vedetele evenimentului au fost, printre altele, sculptura „Lenin vorbind mulțimii”, de Boris Caragea (adjudecată cu 4.500 de euro), tabloul „Scânteia”, de Constantin Artachino (4.500 de euro), un ceas Tressa, de mână, comandă specială, placat cu aur, oferit cadou lui Nicolae Ceaușescu de ministrul de Interne mexican Mario Moya Palencia, însoțit de certificat RAPPS (2.750 de euro), o haină din blană de vulpe albastră, care i-a aparținut Elenei Ceaușescu, însoțită de certificat RAPPS (900 de euro), și o șapcă bărbătească din bumbac, ce i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu, însoțită de certificat RAPPS (350 de euro).
Cumpărătorii carnetului de partid care i-a aparținut dictatorului Nicolae Ceaușescu nu au dorit să-și divulge identitatea, dar au declarat pentru MEDIAFAX că documentul va fi donat unui muzeu. Ei au precizat că își doresc să păstreze discreția privind acest fapt.
Documentul reprezintă o raritate, atât pentru specialiști, cât și pentru colecționari și se prezintă într-o foarte bună stare de conservare. În 1954, Ceaușescu, fidel susținător al lui Gheorghe Gheorghiu Dej, devenea secretar al Comitetului Central al PMR, poziție care i-a asigurat accesul la sfera înaltă a puterii în partid și, ulterior, în funcțiile de stat. Actul citat a fost probabil întocmit în aceste împrejurări.
Colecționarii au adjudecat, miercuri seară, și un lot format din patru pachete de țigări românești – Mărășești, Dacia, Snagov și Carpați (50 de euro) -, dar și pachete de țigări de import – Kent, BT, Vikend și DS (cu 100 de euro). Au fost achiziționate și afișele unei campanii anti-SIDA (250 de euro), o stemă a Partidului Comunist Român din anii 1970 (250 de euro) și o ediție specială a ziarului „Înainte” din 1965, care cuprinde articole despre înmormântarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (15 euro).
Pe de altă parte, Licitația de Valori Tradiționale a avut o rată de adjudecare de 52,35%, totalul loturilor vândute ajungând la suma de 81.630 de euro. Printre obiectele care au fost adjudecate se numără o pereche de catrințe de Vâlcea, din prima jumătate a secolului al XX-lea (800 de euro), o ie de preoteasă, de Muscel (600 de euro), o ie de Muscel, bogat brodată și decorată cu paiete (500 de euro), o cămașă femeiască cu poale, bogat decorată cu albastru și auriu, de Muscel (300 de euro), o ladă de zestre, specifică perimetrului bihorean, decorată cu simboluri ciclice (120 de euro), o roată de tors, din Făgăraș, primul sfert al sec. XX (100 de euro), un chimir de sărbătoare, împodobit cu mărgele, din Bistrița Năsăud (300 de euro), un covor cu ornamentații geometrice și vegetale, din Câmpia Banatului, posibil Timiș, ultimul pătrar al sec. XIX (900 de euro), și un lot alcătuit din talangă de Prahova și clopot pentru animale de Maramureș, sfârșitul sec. XIX (100 de euro).
De asemenea, la Licitația de Valori Tradiționale au fost adjudecate mai multe tablouri, printre care „Ghiocel”, de Nicolae Grigorescu (18.000 de euro), „Curte interioară la Cașin”, de Ștefan Dumitrescu (9.500 de euro), „Viața la țară”, de Camil Ressu (6.500 de euro), „Zi de sărbătoare la sat”, de Nicolae Enea (2.500 de euro), și „Natură statică cu ulcior și legume”, de Octav Băncilă (3.000 de euro).
(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini de la cele două licitații organizate de Artmark)